En av mina allra äldsta favorit chilisorter jag odlat i över 20 år är den solgula och heta Hot Lemon från Peru. Den här chilin är den vi använder allra mest av som torkad och mald till ett helt fantastiskt gott, hett gult chili pulver. Smaken som chilikrydda är nästan oslagbar till exempelvis kyckling, fisk, skaldjur, vegetariska rätter och röror. Riktigt fräsch med toner av citrus men ändå pepprig hetta på ca 30 000 – 50 000shu . Med det sagt så är den riktigt, riktigt god även som färsk och vi brukar blanda annat använda den färsk i marinader, mangosalsa och ananassalsa med mera😋💛🍋🌶🌱👌
Hot Lemon är dessutom lite mer tålig för kyla än många andra chilis sorter. Det gör den perfekt att odla utomhus på sommaren och den klarar att stå kvar ute till långt in på hösten. Vilket är bra för den brukar nästan produceras som bäst i augusti / september. Frukterna mognar från limegrönt till lysande citrongult. Det mörkbruna / purpurfärgade inslagen ni kanske ser på de gröna omogna frukterna på sista bilden är som jag skrivit om några gånger tidigare, helt enkelt solbränna. Många chilisorter, speciellt det ljusa får den här typen av solbränna när de exponeras för sol. Detta påverkar inte smaken alls och är helt naturligt 🤗🤎💜🪴🌶💛🍂
Andra namn på Hot Lemon är för övrigt Lemon Drop Pepper, Peru Yellow och Ají Limón. Men den är inte samma sort som Hot Lemon Habanero eller Habanero Lemon som den också kallas, den sorten är från Karibien och är betydligt hetare ca 200 000 – 350 000 shu 💛🔥🌶🔥🌶💛
Ha en fin ny vecka 😃👋💚🍀🌞🍀💚
#hotlemon
#chiliplanta #odlachili #odla2025 #odlarglädje #chilipepper #chilipeppers #hotpeppers #chiliplant #chili #odlaegenmat #growyourownfood #gardeninginpots #odlaikruka #growingfood #chiligrower #growingchiliinsweden #chiligrowing #vegetablegardening #growingchili #gardening #gardenlovers #haveliv #garten #odla #odlagrönsaker #growyourownveg