Egen chilikrydda

Vilken härlig dag det var igår, perfekt väder för att kunna stå i uteköket och mala lite mer av min torkade chili och paprika från förra årets skörd till krydda i min kaffekvarn 😀🌶🧂🌶👍
.

Jag mal bara det jag absolut måste inomhus under vintern eftersom det krävs munskydd inne för att klara av allt capsaicin (kapsaicin) som frigörs när chilin mals så jag kör hellre större delen av skörden ute tidigt på hösten och våren 🍂🌞🌿
.

Denna gång blev det den starka paprikan Bulgarian Hot Boldog, den superstarka fruktiga gula Mako Akokosrade och den heta och väldigt sötstarka Sugar Rush Red 🌶💛🌶😋
.

Jag delar större frukter i lite mindre bitar och kollar igenom paprikan så inget möglat, vilket lätt händer när man torkar paprika och chili manuellt upphängt på snören. De andra två sorterna Sugar Rush och Mako är torkade med mattorken jag köpte förra sommaren och den var värd varenda krona, inget av skörden möglar bort längre och det går snabbt att få allt torrt, men tillbaka till malningen, jag lägger paprikan/chilin med de mesta av fröna i kaffekvarnen och kör ett par varv tills de blir såpass malet som jag vill ha det, sen häller jag över kryddan i rena kryddburkar med hjälp av en liten pensel och en tratt av ett vikt papper. Jag borstar ur locket och kvarnen extra noga mellan sorterna och ett tips är att alltid börja med den mildaste sorten och avsluta med den starkaste eftersom det som sagt frigörs en del capsaicin (kapsaicin) som retar ögon, mun och fingrar och det blir värre ju starkare sort 🌶🔥🌶😭🤧
.

Sen skriver jag ut, klipper till och klistrar på mina etiketter på burkarna med ett lim som är lätt att diska bort så jag kan återanvända kryddburkarna när en burk är slut, på sista bilden ser man de färdiga burkarna med sina etiketter, vi äter som ni kanske förstår chili varje dag och oftast till varje måltid så det går åt en del krydda hos oss 😂🌶🌶🌶🌶