Aleppo är en riktigt god mat chili som jag odlat under ganska många säsonger nu. Den kommer som namnet antyder från Syrien och har fått namn från huvudstaden där. Frukterna som är avlånga, lite lätt skrynkliga och något trubbiga, mognar från limegrönt till glänsande klarrött som fullt mogna. Smaken är utsökt och mycket speciell. Den är mild/medelhet med toner av russin, kanel och soltorkad tomat. Styrkan ligger på ca 5000 – 10 000 shu 🍇🤎🍅🌶️😋👌
Traditionellt använder man Aleppo över hela Mellanöstern som torkad och mald till den oerhört populära kryddan Pul biber, kırmızı biber, Halaby pepper och piment d’Alep som kryddan också kallas. Den är som torkad en viktig ingrediens i många mellanösten recept. Men den är även jättegod att äta färsk till exempel i en marinad eller sallad för den vågade 🌶️🥘🥗❤️😋
Jag tror jag har fyra plantor den här säsong och detta är två av dem. Tacksamt nog verkar de sätta en del frukt trots min brist på omsorg i år 🙈😆💪🌶️🪴💚
Ha en fortsatt fin ny vecka 😃👋💚☀️🌷
#chiliplanta #odlachili #odla2025 #odlarglädje #egenkrydda #chilipepper #chilipeppers #hotpeppers #chiliplant #chili #odlaegenmat #growyourownfood #gardeninginpots #odlaikruka #growingfood #chiligrower #growingchiliinsweden #chiligrowing #vegetablegardening #chilialeppo #pulbiber #kırmızıbiber