Aji Cristal är en mycket gammal chilisort som kommer från trakterna kring Chile och Peru i Sydamerika. Andra namn på den är Aji Blanco Cristal, Aji Crystal och Aji Verde. Den är både tidig och produktiv och får mängder med ganska tjocka frukter som mognar från limegrönt till gult och orange för att slutligen bli vackert klarröda som mogna. Smaken är riktigt god också och jag förstår varför den odlats så länge och varför så många odlare är lyriska över smaken. Den har en perfekt balans av sötma, kryddighet och en fin ton av citrus på det. Men styrkan är lite lurig på denna sort. Vissa frukter är ganska milda på bara ca 8000 shu medans andra kan gå uppemot 50 000 shu. Det är inte jättestarkt men får räknas som het. De allra flesta frukter håller sig dock på en ganska lagom medelhet nivå på uppskattningsvis ca 20 000 – 30 000 shu, perfekt för alla typer av matlagning där man vill ha en riktig god matchili och den funkar fint att äta i alla färgstadier. Den har något mer citrussmak som omogen och blir sötare och starkare som helt mogen 🤗💚💛❤️🌶✨😋
I Chili används den bland annat för att göra en traditionell tomatsalsa som kallas Pebre eller Pebre con aji. Pebre påminner om Mexikos pico de gallo och den görs med bla tomater, chili, gullök, vitvin, olivolja, vitlök och koriander 🍅🌶🧄🌿
Ha en fin lördag, här skall nu äntligen vitlöken komma i jorden 😃👋🧡🍁🧄
#AjiCristal #Pebre
#chiliplanta #odlachili #odla2022 #odlarglädje #chilipepper #chilipeppers #hotpeppers #chiliplant #chili #odlaegenmat #skördachili #chiliharvest #growyourownfood #growingfood #chiligrower #growingchiliinsweden #chiligrowing #vegetablegardening #growingchili #trädgårdsliv #mygardenlife #gardening #gardenlovers #haveliv #garten #odla #odlagrönsaker #trädgårdsinspiration