Chimayo

Årets första chili att mogna är en liten Chimayo. Egentligen borde inte den lilla späda plantan som man ser i bakgrunden fått behålla denna frukt då den ännu inte vuxit sig tillräckligt stark. Men ibland låter jag vissa plantor behålla frukterna ändå, speciellt när det är helt nya oprövade sorter som denna. Nu när frukten är skördad kommer plantan troligtvis sätta fart och växa till sig och gissningsvis blir kommande frukter betydligt större än denna första ganska lilla chilifrukt. Men smaken var i vilket fall långt ifrån liten. Det här är en chili med stor kropp och smak, inte så stark men otroligt smakrik. Den var helt enkelt som jag hoppades en riktigt delikates med varm, kryddig och rökig smak med en behaglig hetta på endast ca 6 000 – 10 000 shu 😋🌶❤️🔥👌

Sorten är som jag skrivit om tidigare en gammal kulturarvsort från den lilla byn Chimayo belägen ca 45 km utanför Santa Fe i New Mexico. Bönderna där har under hundratals år förädlat fram denna sort till en riktigt god och smakrik chili. Traditionellt används den där för att göra chile relleno (ostfylld chili) och till en speciell salsa som kallas Chimayo Red Chile Salsa. Ofta torkas den också och mals till ett smakrikt chilipulver som bland annat används för att krydda upp New Mexican chili con carne 🌶🧀🌯🥙🫔🌮

Ha en härlig fredag och helg 😃👋💚🌞

#chimayo #chimayochili #chimayopepper #chiliplanta #odlachili #odla2023 #odlarglädje #chilipepper #chilipeppers #hotpeppers #chiliplant #chili #odlaegenmat #growyourownfood #growingfood #chiligrower #growingchiliinsweden #chiligrowing #vegetablegardening #growingchili #odla #hotchilipeppers #hotpepperlovers #plantsofinstagram #växterpåinstagram #plantjoy #odlainomhus #odlahemma #plantgrower #plants