Chimayo är en gammal kulturarvsort från New Mexico i USA som jag odlar för första gången i år. Den har odlats i hundratals år på det höga slätterna runt den lilla byn som heter just Chimayo. De många generationerna den odlats har gjort att bönderna i Chimayo lyckats förädlat smaken till en riktig raritet har jag hört. De stora saftiga mörkröda frukterna skall ha en kryddig, rökig smak med en varm men ganska snäll hetta runt ca 6 000 – 10 000 shu 🌱❤️🌶🤗
Chimayo skall vara perfekt att torka och mala till ett smakrikt riktigt rött gott chilipulver som bland annat används för att göra en speciell chilisås med vitlök, lök, kummin, kanel och oregano som sägs vara supergott till enchiladas och burritos . Som färsk används den ofta grillad både fylld och som den är. Vanligt är att man även rostar gröna omogna frukter i het panna. Med andra ord är detta en riktigt god och användbar matchili som jag ser framemot att prova 🌶🧅🧄🥙🌮🌯🍃🔥😋
Ha en strålande lördag 😃👋💚✨
#chiliplanta #odlachili #odla2023 #odlarglädje #chilipepper #chilipeppers #hotpeppers #chiliplant #chili #odlaegenmat #growyourownfood #growingfood #chiligrower #growingchiliinsweden #chiligrowing #vegetablegardening #growingchili #odla #hotchilipeppers #hotpepperlovers #plantsofinstagram #växterpåinstagram #plantjoy #odlainomhus #odlahemma #plantgrower #plants