Arizona chili är en vacker chili med purpurfärgade inslag på blad och stam. Det är en ny sort jag odlar i år. Den skall få mängder med klotrunda små röd/oranga heta frukter på ca 70 000 shu. Jag skulle tro att denna sort härstammar från eller rent av är samma som ursprungsorten Chiltepin pepper som växer vilt i stora delar av södra USA och Mexiko. Den skall iallafall ha den typiska vilda chilismaken som även Chiltepin har med en god mycket distinkt het, rökig smak. Det speciella med dessa är att hettan är ”arrebatado” som man säger i Mexiko. Det innebär att den är ”snabb” / ”våldsam” i sin hetta. Men den är inte kvardröjande utan den klingar av lika snabbt som den slår till, till skillnad från många andra chilipepparsorter som har en långsammare och mer smygande hetta 💜💚🌶🔥😆
Frukterna skall tydligen vara perfekta att torka hela och smula ner i tex soppor, grytor och bönrätter. Men man kan även göra salsa av dem både som mogna röda och omogna gröna eller så kan man pickla/ lägga in de omogna frukterna i lag 😋🌶🥘🌶🍲🌶🌯🌶🧂👌
Ha en härlig ny dag 😀👋💚☀️
#arizonachili #chiltepinpepper
#chiliplanta #odlachili #odla2022 #odlarglädje #chilipepper #chilipeppers #hotpeppers #chiliplant #chili #odlaegenmat #growyourownfood #gardeninginpots #odlaikruka #growingfood #chiligrower #growingchiliinsweden #chiligrowing #vegetablegardening #growingchili #gardening #gardenlovers #haveliv #garten #odla #odlagrönsaker #growyourownveg