Camillas Trädgård
  • Hem
  • Odla och plantera
    • Plantera i kruka
  • Trädgårdstips
  • Växter
    • Chili
  • Säsonger
    • Sommar
    • Vår
    • Höst
    • Vinter
  • Recept
  • Sök
  • Menu
  • Facebook
  • Instagram

Torkad tomat / Soltorkad tomat i olja

augusti 4, 2022/av Camilla

Hot Lemon

Kallsådd tomater

Arizona chili

KSLS Chili

Kärleksliljorna vaknar

hemmagjorda bevattningslådor

Cheiro Roxa

Physalis

Rå potatis bästa botmedlet mot sorgmyggelarverna

januari 4, 2022/av Camilla

Frösådd ett roligt sätt att tjuvstarta våren

december 15, 2021/av Camilla

Förkultivera Dahlia och chokladblomma knölar

mars 25, 2020/av Camilla

Skörda och övervintra chili

september 2, 2019/av Camilla

Just nu i min trädgård

augusti 13, 2022/av Camilla

Pimiento de Padrón

augusti 11, 2022/av Camilla

Ekorrarna

augusti 9, 2022/av Camilla

Pink Tiger

augusti 7, 2022/av Camilla

Rhapsody in Blue

augusti 5, 2022/av Camilla

Sweet Meat Oregon Homestead

augusti 3, 2022/av Camilla

Aji Mango

augusti 2, 2022/av Camilla

Fuchsia El Camino

juli 31, 2022/av Camilla

Black Horse paprika

JAG HETER CAMILLA THORNANDER…

… och denna blogg handlar om min Trädgård. Plantering, odling och växter ligger mig särskilt varmt om hjärtat och här delar jag med mig av mina bästa trädgårds- och odlingstips av chili, grönsaker och andra växter.

Följ mig på Facebook

Följ mig på Instagram

Hej på er, vilket fantastiskt väder vi fått lagom till helgen …strålande sol och riktigt, riktigt varmt. Värmen behövs för mina tomat och chiliplantor är ofantligt sena att mogna i år, troligtvis på grund av de kalla nätterna som varit denna sommar. Men en chilisort som faktiskt oftast skördas just omogen är denna. Det är Pimiento de Padrón eller Pimiento de Herbón, Padron, Tapas-peppar och Rysk Roulette-chili som de också kallas.  Ni vet sånna där goda chilifrukter som man kan äta på tapas restauranger stekta eller grillade med olja och flingsalt. Vi skall ha några till kvällens grillning, det blir gott. Nu hoppas jag bara att någon har lite extra drag i sig det tycker jag blir pricken över i. Ca var tionde padrones är nämligen rätt stark, men än så länge har alla vi ätit varit milda. Smaken är vilket fall härligt pepprig med en fin sötma 😃👋☀️💚🌶🔥😆

Den ursprungliga pimiento de Padrón odlas i trakterna runt Herbón och Padrón i Spanien. Sorten togs fram av franciskanerbröder från franciskanerklostret i Herbón redan under 1500-talet och härstammar troligtvis från frön de fått med sig från missionärsresor i Mexiko eller sydvästra USA. I vilket fall så skiljer sig äkta spansk Pimiento de Padrón rätt mycket från de Padrónes vi kan köpa i våra vanliga mataffärer. De som säljs i matbutiker är nämligen ofta hybridsorter framtagna för att inte kunna bli starka medans äkta Padrónes kort och gott skördas innan de hinner bli starka vilket gör att man då och då råkar på en het en med drag i, den har helt enkelt hunnit börja mogna även om färgen ännu inte skiftat över i rött 🤗🔥💚🌶

Ha nu en fantastisk sommarhelg, här blir det nog en hel del vattning varvat med en hel del dopp i sjön skulle jag tro 😂👋☀️💦🌊🍃

 #chiliplanta #odlachili #odla2022 #odlarglädje #chilipepper #chilipeppers #hotpeppers #chiliplant #chili #odlaegenmat #growyourownfood #gardeninginpots #odlaikruka  #growingfood #chiligrower #growingchiliinsweden #chiligrowing  #vegetablegardening  #growingchili #trädgårdsliv #mygardenlife #gardening #gardenlovers #haveliv #garten #odla #odlagrönsaker #growyourownveg
Ekorrarna älskar sin ”bar a ekorre” och kivas ständigt om platserna så flisorna ryker och färgen flagnar. Vissa gör som de vill i baren och vägrar sitta på stolarna, andra sitter snällt på en stol och plockar fint maten med tassarna. Nu brukar oftast de som hänger på kanten vara nya ekorrar som är lite reserverade. När de väl vant sig vid baren så brukar de flesta tillslut välja stolarna…fast de vill sitta själva och paxar hela raddan med stolar så det bildas en kö med ekorrar uppe i träden istället. Ekorren på stolen har lite tunnare svans, troligtvis har den ungar för de tar ofta päls från sin egen svans för att bädda ordning boet åt ungarna så mjukt och skönt de kan.  Ibland tar de så mycket päls att svansen nästan blir kal. Så ser ni en ekorre med skruttig svans så vet ni vad det troligtvis beror på. Pälsen den växer ut igen till vintern så de brukar ordna upp sig med svansarna så de blir fina och yviga igen 😆❤️🥜🐿

Ha en härlig torsdag 😃👋💚🌸☀️

#ekorre #squirrel #älskarminträdgård #lovemygarden #trädgårdsinspiration #gardeninspiration #trädgårdensdjur #gardenanimals #beautifulanimals #naturelove #gardenanimals #creaturesofnature #gardenismytherapy #haveliv #garten #garteninspiration #gardenjoy #minträdgård #mygarden #hageliv #skogensdjur #forestanimals #have #gartenliebe #trädgård #garden #garteninspiration #gardening #gardeninspiration #trädgård #gardeninspiration
Pink Tiger är en riktigt läcker och vacker het chili. Frukterna går från ljusgrönt till lila för att sedan börja skifta över i en spännande blandning av lila och rosa strimmor med creamfärgad botten innan de som mogna blir helt creamfärgade. Smaken är väldigt god också söt, frisk och fruktig med hög hetta på ca 350 000 shu. Även bladen och stammen är läckra med purpursvarta inslag 🤗💚💜💖🤍🖤🌶

Sorten är som jag skrivit om tidigare en korsning mellan Bhut Jolokia och Pimenta da Neyde. Den togs från början fram av den italienska chiliorganisationen AISPES (Associazione Internazionale Studio Peperoncino E Solanacee) eller rättare sagt de tog fram en sort som hette Pimenta Tiger. Därefter tog en annan italiensk odlare över, Enrico Lai (The Mojo Pepper) och han fick fram dagens Pink Tiger. Han tar fantastiska bilder på dessa vackra chilifrukter. Men sånna färgskiftningar han får på sina frukter är svårt att lyckas med utan väldigt speciella ljusförhållanden 💜💖🤍🌶✨

Ha en fortsatt fin vecka 😃👋☀️💚

#pinktigerchilli #pinktigerpepper
#chiliplanta #odlachili #odla2022 #odlarglädje #chilipepper #chilipeppers #hotpeppers #chiliplant #chili #odlaegenmat #growyourownfood #growingfood #chiligrower #growingchiliinsweden #chiligrowing #vegetablegardening #growingchili #trädgårdsliv #mygardenlife #gardening #gardenlovers #haveliv #garten #odla #odlagrönsaker #trädgårdsinspiration #summergarden #sommarträdgård
Rhapsody in Blue är en ros jag har på flera ställen i trädgården. Den brukar blomma från slutet av juni / början på juli  och sedan i omgångar fram till någon gång i oktober. Färgen på rosorna är först lila men den djupnar sedan ner mot blågrått och är egentligen som blåast precis innan rosorna blommat över. Doften är inte så stark men väldigt god och speciell. Den doftar viol med en liten aningens citrus ☺️💜🌹💙🥀👌

Den här vackra rosen är framtagen av engelskmannen Frank Cowlishaw och den blev år 2003 vald till årets ros i Storbritannien.  Frank har uppkallat sorten efter Gershwin's jazzlåt från 1927 som heter just Rhapsody in Blue 🤗💙🌹

Ha en skön söndag 😃👋💚☀️

#roses #rosor #rose #ros
#sommariminträdgård #summergarden #sommarträdgård #vackrablommor #beutifulflowers #blommoriträdgården #flowergarden #lovemygarden #älskarminträdgård #trädgårdsliv #mygardenlife #trädgårdsskötsel #trädgårdstider #trädgårdsinspiration #trädgårdsblommor #blommoriminträdgård #flowers #flowersinmygarden #gardening #gardeninspiration #haveinspiration #trädgård #garden #hageinspirasjon
Här skall ni få se en riktigt, riktigt god pumpa. Halva åt vi delad i klyftor och ugnsrostad med rapsolja, chili och filingsalt så gott till den sprödbakade torsken vi hade till. Den andra halva blev till en helt fantastiskt smarrig pumpa dip. Jag tärnade ca 500 g i bitar, ugnsrosta tillsammans med ett par vitlöks klyftor och rapsolja på 225 grader tills de mjuknat, körde i mixern med en hackad nyskördad chili, 2 dl turkisk yoghurt, flingsalt och lite nymald peppar. Den blev pricken över i ett på taco middagen vi åt i söndags … så god 😋 🎃 🌶🧄🍶👌

Men vet ni vad det bästa är, denna pumpan är skördad i oktober 2021, de kallar jag bra lagringsförmåga eller vad säger ni. Sorten heter Sweet Meat Oregon Homestead. 
Den har tagits fram speciellt för att klara sig bra i lite kallare jordar och smaken är  utsökt, söt och krispig. Jag hade hört att den klarar lagring uppemot 8 månader men mina två jag sparat från förra årets skörd har alltså legat rakt upp och ner på en skänk i köket i 10 månader. Men det verkar vara gränsen för vad de klarar av. Den vackra blågrå färgen som denna sort har, har börjat blekna rätt snabbt nu det sista och den som vi åt förra helgen hade börjat mjukna lite i toppen. Men smaken var det verkligen inget fel på, jag hade hört att den skulle bli godare och sötare ju längre man låter den lagra och det stämde verkligen. Sorten är framtagen  av Carol Deppe från Corvallis, Oregon. Hon spenderade många, många år på att få fram den bästa tänkbara pumpan eller vintersquash som de också kallas och Sweet Meat Oregon Homestead blev resultatet, väldans roligt att jag provade denna förra året, den kommer definitivt odlas flera säsonger 😃👍🎃💙🤍

#pumpa #vintersquash #wintersquash #sweetmeatoregonhomestead #odla #odlarglädje #odlaeget #odlagrönsaker #odlazucchini #grönsaker #veggies #kitchengarden #growingfood #growyourownfood #growyourownveg #gardening #odla2022 #minträdgård #trädgårdstider #trädgårdsliv #growyourfood #vegetablegardening #garten #haveliv #hageliv #helasverigeodlar #vegetarianrecipes #vegetarisktrecept #recept #recipes
Kommer ni ihåg min Aji Mango planta som är med och tävlar om att ha flest mogna frukter den 1/10. Den var den suraste lilla planta man kan tänka sig i våras. Knappt några blad och det såg riktigt mörkt ut om den skulle klara sig alls. Men den har som jag visade i ett tidigare inlägg i somras tack och lov repat sig förvånansvärt bra med tanke på hur den såg ut. Den växer nu på fint ute på altanen och så här ser den ut just nu, eller rättare sagt i måndags om man skall vara petig. Den har en hel del frukter på gång även om ingen frukt mognat än 🧡🥭🌶🪴🤗

Bakom den står bland annat en 2 årig uppstammad Aji Mango planta. Just Aji Mango har ofta rätt spretigt och ibland lite glest växtsätt och sånna plantor blir perfekt att forma till ett litet uppstammat träd. Nu har denna tappat en hel del av sin fina form. Den fick en tuff behandling i vintras då jag var tvungen att klippa ner den rätt brutalt för att få bort alla bladlöss så den är lite rumphuggen och vingklippt i kronan fortfarande. Bladlössen kommer för övrigt alltid som ett ovälkommet brev på posten när chiliplantorna står inomhus sen. Av den anledningen odlar jag alltid chili utomhus så länge säsongen tillåter och jag övervintrar helst inte några chiliplantor. Det är helt enkelt betydligt mindre jobb att spara frön och börja om från början igen …men vissa plantor kan jag bara inte låta bli att spara mot bättre vetande och just Aji Mango är en av våra favorit sorter som vi äter väldigt mycket av. Smaken är fantastiskt fruktig  med inslag av mango och tropisk frukt. Den är inte så särkilt  stark men väldigt smakrik och ligger på ca 10 000-30 000 shu 😂🌳✂️🍃🧡🌶🍃🧡🌶🍃😋👌

#tgajimango2022 #ajimango #ajimangopepper #ajimangochilli #odla2022 #chiliplanta #odlachili #odlarglädje #chilipepper #chilipeppers #hotpeppers #chiliplant #chili #odlaegenmat #growyourownfood #gardeninginpots #odlaikruka #growingfood #chiligrower #growingchiliinsweden #chiligrowing #growingchili #trädgårdsliv #mygardenlife #gardening #gardenlovers #haveliv #garten #odla

Se alla inlägg

Augusti – Tips

Toppa tomatplantorna från nya blomklasar så de lägger all växtkraft på tomaterna. Reparationsså gräsmattan. Skörda bär och grönsaker, gröngödsla gärna kökslandet efter sista skörden. Samla in fröer inför nästa såsäsong. Gallra och klipp ut bärbuskarna. Gödsla sommarblommorna för extra lång blommning. Plantera vintergröna växter.

© Copyright - Camillas Trädgård
  • Facebook
  • Instagram
Scroll to top