Så här års har jag ofta gott om blåbär och när jag vill göra en riktigt god efterrätt som går fort att svänga ihop så brukar jag göra den här blåbärspajen. Den är supergod och jätte enkel att göra. Tricket är att fuska till det med färdig smördeg även om man såklart kan göra sin egen smördeg om man skulle vilja.

Tillagning

Ta fram smördegen om den är fryst och låt tina ca 5 min. Sätt ugnen på 200 grader.

Tryck ut 2/3 av smördegen i botten av en ugnsfast form. Jag brukar använda frysta 45 g plattor och använder då 3 av 5 plattor till botten. Häll på blåbären och sockra med hälften av sockret + ev vaniljsocker.

Skär resten av smördegen i strimlor och snurra till band. Lägg banden i kors uppe på blåbären och pensla med lite vispat ägg. Avsluta med att strö över resten av sockret på pajen.

Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills pajen fått fin färg och börjat puffa till sig.

Servera direkt med vaniljglass eller vaniljsås.

Ingredienser 1 paj för ca 4 personer

  • Ca 225-250 g smördeg (5x45g) färdig smördeg
  • Ca 150-175 g blåbär
  • 1/2 dl strösocker
  • 1/2 msk vaniljsocker (kan uteslutas)
  • ägg till pensling
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Du får gärna kommentera detta inlägg
Lämna din kommentar med formuläret här nedanför

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *